☕ 09.00-10.00 – Frukost och välkomstmingel
🎬 10.00-10.45 – Seminarium Entreprenad/Offentliga affärer (sal 1)
Christian Nilsson, Biträdande jurist och Fanny Olsen, Advokat
- Hållbarhetskrav i entreprenadupphandlingar
Miljökrav i offentliga upphandlingar utgör ett centralt styrmedel för att samhället ska uppnå sina miljömål, samtidigt som det kan upplevas vara lite krångligt. Vi går igenom de möjligheter som upphandlingslagstiftningen erbjuder samt det som är viktigt att tänka på för att faktiskt kunna uppnå miljömålen i praktiken.
🎬 10.00-10.45 – Seminarium Mark och miljö (sal 2)
Pia Pehrson, Partner/Advokat
- Krångliga tillståndsprocesser och nya lagregler
De krångliga tillståndsprocesserna hindrar investeringsviljan i Sverige. Samtidigt har flera nya lagförslag lagts fram från regeringens sida under våren 2024. Nu senast om att ändringstillstånd blir huvudregel och att tidsbegränsade tillstånd kan förlängas med tre år.
☕ 10.45- 11-00 – Mingel
🎬 11.00-11.45 – Seminarium Entreprenad/Tvistlösning (sal 1)
Per Vestman, Partner/Advokat och Joel Eriksson, Biträdande jurist
- Alternativ tvistlösning i entreprenadprojekt
Tvister i entreprenadprojekt är ofta komplexa i omfattning som i de värden som står på spel. Vi ser en trend att tvister inom byggbranschen ökar i såväl omfattning som kostnad men med tveksamma mervärden för parterna. Är det affärsmässigt att tvista på traditionellt sätt? Eller finns det andra former än domstol och skiljenämnd för att hantera oenighet? Vi diskuterar sätt att både förebygga och hantera tvister med särskild inriktning mot samhällsbyggnadssektorn.
🎬 11.00-11.45 – Seminarium Fastighet (sal 2)
Madeleine Jönsson, Partner/Advokat och Rickard Zamuhl, Partner/Advokat
- Tomställa eller ta över lokaler i samhällsbyggnadsprojekt
Ofta finns behov av tomställning av lokaler från externa hyresgäster vid förvärv av projektfastigheter. En sådan tomställning kan riskera att bli kostsam, dels i förhållande till avvecklingen av hyresgäster där bland annat skadeståndsrisk föreligger, dels i förhållande till att tidplanen i projektet inte optimeras. Vi sammanfattar viktiga hållpunkter för en lyckad tomställning.
🍝 11.45 – 13.00 Lunch serveras på plats
🎬 13.00-13.45 – Seminarium Entreprenad/offentliga affärer (sal 1)
Christoffer Löfquist, Partner/Advokat och Oscar Wackling, Partner/Advokat
- Cirkulärt byggande – entreprenad- och upphandlingsrättsliga aspekter på återbruk i byggandet
Cirkulärt byggande med ledord som minimera, återbruka, återvinna är idag en självklarhet för allt fler av byggbranschens aktörer. I en cirkulär byggprocess beskrivs det ofta hur exempelvis resurseffektivitet ska planeras in tidigt i processen vilket i sin tur ska öka bl.a. möjligheten att återanvända befintliga resurser, öka materialåtervinningen och minimera avfall. Men vilka möjligheter och utmaningar innebär ett cirkulärt byggande när det kommer till att anpassa byggprocessen till såväl standardavtalen som det upphandlingsrättsliga regelverket? Vilka myndighetsregler behöver man ta hänsyn till? Vi förklarar hur standardavtalen kan behöva anpassas och det upphandlingsrättsliga regelverket ska tillämpas.
🎬 13.00-13.45 – Seminarium Mark och miljö (sal 2)
Tomas Fjordevik, Partner/Advokat
- De nya reglerna om artskydd - en fortsatt utmaning för detaljplaner och tillstånd
De nya bestämmelserna i artskyddsförordningen efter ”Skydda skogen”-målet är en utmaning för såväl detaljplaner som tillståndsprövningar. Det finns nu ett antal rättsfall som visar på vikten av artskyddet (mindre hackspett, fladdermöss o.s.v.) där det blivit stopp för nya hotell, badland, skolor och bostäder. Och där utredningskraven på kommuner och verksamhetsutövare ökar.
🎬 14.00-14.45 – Seminarium Entreprenad/Offentliga affärer (sal 1)
John Hane, Partner/Advokat och Andreas Lundqvist, Advokat
- Trender inom samverkansentreprenad i Sverige och pågående revidering av Byggherrarnas mallkontrakt
Samverkansentreprenad eller partnering har vuxit fram som en etablerad modell för att driva komplexa byggprojekt under de senaste två decennierna och på senare år ökat ganska kraftigt i omfattning, särskilt inom samhällsbyggnad. Samtidigt finns kritiker som talar om konflikträdda och lata beställare och ”partneringtvister” börjar också bli ett begrepp i vissa kretsar. Vi ger en beskrivning av de senaste utvecklingstendenserna i ämnet och när modellen passar både bäst och sämst. En beskrivning görs samtidigt av den senaste (och pinfärska) revideringen av Byggherrarnas mallkontrakt som vår partner John Hane ligger bakom.
🎬 14.00-14.45 – Seminarium Entreprenad (sal 2)
Marcus Eidem, Partner/Advokat och Helena Dahlberg, Advokat
- AI i byggprojekt
Få har väl undgått den snabba utvecklingen som sker inom AI. Denna utveckling kan förväntas påverka både såväl arbetssätt, ersättningsmodeller som sättet att bedöma entreprenader på. Redan idag finns AI-lösningar som bidrar till detta på olika sätt och som kan behöva beaktas i avtalshänseende. Exempel på det och i vilka sammanhang det kan lämpa sig kommer gås igenom vid detta föredrag.
🎬 15.00-15.45 – Seminarium Entreprenad (sal 1)
Ida M Ulfsdotter, Partner/Advokat och Emma Gustafsson, Partner/Advokat
- Ersättningsformen löpande ersättning – då, nu och framtiden
Löpande räkning är en välkänd och omdiskuterad ersättningsform inom entreprenadrätten. Ständigt aktuell och i utveckling i takt med entreprenadbranschens utveckling och behov. Under detta seminarium avser vi gå igenom senaste praxis avseende löpande räkning och de olika former denna ersättningsform används på, särskilt som del i incitamentsavtal såsom i samverkan- och partneringkontrakt. Avslutningsvis kommer vi även ge vår spaning på framtiden.
🎬 15.00-15.45 – Seminarium Entreprenad/Mark och miljö (sal 2)
Pernilla Samuelsson, Advokat och Johanna Lenell, Advokat
- Nya arbetsmiljöföreskrifter from 1 jan 2025 för byggbranschen – vad behöver du tänka på?
Den 1 januari 2025 träder Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter i kraft. För aktörer i byggbranschen, såsom byggherrar och projektörer, innebär de nya föreskrifterna ett utökat ansvar för arbetsmiljön i byggprojekt. Vi redogör för skillnader mellan de gamla och de nya föreskrifterna och diskuterar arbetsmiljöföreskrifternas relation till branschavtal såsom AB04 och ABT06.
🥂 16.00 – Avslutning och after work